Hirudoterapia este o metodă de tratament ce folosește lipitori. Este o tehnică veche, folosită de egiptenii antici, indieni, arabi și greci în scop terapeutic. Hirudoterapia este folosită cu succes și astăzi, în medicina modernă pentru a trata congestia venoasă după operație.
Cum funcționează?
Lipitoarea este scoasă din mediul ei steril și se plasează pe zona din corp unde se dorește să acționeze profund. Mai departe, lipitoarea face incizia în piele care se va simți ca o înțepătură de țânțar, iar în primele minute eliberează substanțe naturale miraculoase care acționează ca:
Efectele lipitorilor asupra organismului:
O lipitoare va aspira aproximativ 5ml (echivalentul a o linguriță) de sânge, iar după tratament mai pot fi scurgeri de până la 16 ml pe parcursul zilei.
Ea va rămâne în condiții de siguranță pe loc, desprinzându-se singură de îndată ce ajunge la saturație.
Prima etapă
Lipitoarea face incizia prin intermediul ventuzei anterioare;
Etapa a doua
Lipitoarea folosește o combinație de mucus și sucțiune puternică pentru a rămâne pe loc și a introduce în organism timp de aproximativ 15 minute numeroase substanţe active precum hirudina (anticoagulante) şi anestezice;
Etapa a treia
Lipitoarea îşi extrage hrana din microvase, nu ajunge la vene. La final (după o perioadă cuprinsă între 20 de minute până la câteva ore), lipitoarea se desprinde de pe piele și va căuta un loc unde să digere sângele înghițit, care poate măsura 5-15 ml, până la de 10 ori greutatea sa corporală.
Beneficiile hirudoterapiei:
Ce se întâmplă cu lipitorile?
La finalul ședinței, lipitoarea va fi deja crescută considerabil în dimensiune. Acest lucru înseamnă că ea s-a săturat, iar pentru următoarele 6 luni nu va ma avea nevoie să fie hrănită. Pacientul poate opta să ia lipitoarea într-un borcan ori pentru a o păstra, ori pentru a o elibera într-un mediu natural actvatic.